Kyllä voi. Selkeästi kirjoitettu ja loogisesti etenevä kirja käsittelee sisäistä motivaatiota ja työn imua kansantajuisesti. Draivin johtamisen periaatteet on kuvattu yksinkertaisen nelikenttämallin avulla.
Kirja-arvio: Draivi – Voiko sisäistä motivaatiota johtaa? Karoliina Jarenko ja Frank Martela (2015)
Jarenkon ja Martelan mallissa huomioidaan sekä yksilön sisäiset että sosiaaliset kokemukset. Kirjassa on otsikon kysymyksen pontimeksi kuvattu sisäisen motivaation business case. Jarenko ja Martela ovat listanneet kahdeksan syytä, joiden perusteella muutos on taloudellisesti kannattavaa. Sen lisäksi teoksesta löytyy runsaasti perusteltuja argumentteja tukemaan sisäisen motivaation johtamisen tärkeyttä.
Kirjan lähdeluetteloa katsoessa tuntuu, että Jarenko ja Martela ovat kahlanneet kirjaa varten lähes kaiken tällä hetkellä relevantiksi arvioidun tiedon sisäiseen motivaatioon liittyvästä tutkimuksesta sekä Suomessa että muualla maailmassa – lähdeluettelo on sekä ilahduttava että vaikuttava. Kirjassa on myös hieno otanta tarinoita organisaatioista, jotka ovat lähteneet sisäisen motivaation johtamisen tielle. Firmat porskuttavat menestykseen itseään reippaasti johtavien ihmisten ansiosta.
Siltä varalta, että alussa esitetty business case jättäisi jotain arvailujen varaan, kirjan lopussa draivin johtamisen tarvetta peilataan vielä tulevaisuuden työelämän trendeihin ja lukija saa kaupan päälle tiivistelmän ideoista, mitä muutoksen avittamiseksi organisaatiossa voidaan tehdä.
Kirja ei kaunistele sitä, miten vaikeaa olemassa olevaa organisaatiokulttuuria on muuttaa. Yksi kappale kolahti minuun erityisesti. Otan tähän suoran lainauksen kappaleen parhaista paloista, koska näissä sanoissa kiteytyy muutoksen perimmäinen olemus.
”Kulttuurit asuvat syvällä. Ne rakentuvat ihmisten vuosien varrella oppimista odotuksista, uskomuksista ja vakiintuneista tavoista toimia. Monet näistä tottumuksista ovat tiedostamattomia ja siksikin hyvin vaikeasti muutettavissa. Jos siis ihmiset ovat tottuneet käskyttämisen kulttuuriin, jossa heitä ei kuunnella, tätä ei voi muuttaa yhdessä yössä. Johtajan on yhä uudelleen ja uudelleen kerrottava, miten tästä lähtien hommat toimivat. Ja erityisesti hänen on osoitettava omalla toiminnallaan, että maailma tosiaan on muuttunut. Puheet ovat halpoja; vasta tekeminen osoittaa, edustaako johtaja tosiaan uudenlaista kulttuuria. Vasta kun ihmiset alkavat nähdä, että heidän ympärillään tosiaan tapahtuu asioita tavalla, joka ei vastaa heidän vanhaa maailmankuvaansa, ovat he valmiita uskomaan, että uusi maailma on totta.”
Työntekijäkokemuksen ja motivaation johtamisen painoarvoa ei voi enää vähätellä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten kirja muuttaa lukijoidensa mielipiteitä, ja kuinka paljon kirjoittajien kaltaiset mielipidevaikuttajat saavat omalla työllään aikaan konkreettista muutosta. Kirjassa jäin kaipaamaan oman esimerkin tärkeyden korostamista, erityisesti muutosjohtamisessa. Siitä olisi voinut olla enemmän sisältöä.
Olen samoilla linjoilla Martelan ja Jarengon kanssa: haluan parantaa suomalaista työelämää. Kirjan pitäisi olla jokaisen suomalaisen yritysjohtajan lukulistalla. Lukukokemuksena Draivi on varsin positiivinen, suomalaisten asiantuntijoiden rennolla tyylillä kirjoittama ja oivalluksia herättävä teos.
Mahathma Gandhin sanoin: Ole se muutos jonka haluat maailmassa nähdä (Eng. “Be the change you want to see in the world”).