You are currently viewing Seitsemän vaativaa askelta menestykseen
Stephen R Covey (1989) Tie Menestykseen - 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen

Seitsemän vaativaa askelta menestykseen

Meillä on ihmisinä ainutlaatuinen etuoikeus: vapaus valita ajatuksemme, reaktiomme ja tapamme toimia. Haaste on siinä, kuinka osaamme hyödyntää etuoikeuttamme.

Kirja-arvio: Tie menestykseen – Seitsemän toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja menestykseen.
Stephen R. Covey, Seven habits of highly effective people (1989)

“Voit ostaa ihmisen käden mutta et hänen sydäntään. Hänen sydämessään asuu hänen innostuksensa ja uskollisuutensa. Voit ostaa hänen selkänahkansa mutta et hänen mieltään. Siellä asuu hänen luovuutensa, hänen etevyytensä, hänen neuvokkuutensa.” (Covey 1989, 63)

Painavia sanoja maailmanluokan johtamisgurulta, jonka oppeja yrittävät noudattaa kymmenet tuhannet johtajat ja kunnianhimoiset ihmiset ympäri maailmaa.

Coveyn kirja on tuhti paketti tietoa ja ohjeita siihen, miten voit kehittää itseäsi ja parantaa elämäsi laatua seitsemän toimintatavan avulla:

  • Ole proaktiivinen
  • Aloita tekeminen tavoite mielessäsi
  • Pane asiat tärkeysjärjestykseen
  • Tähtää siihen, että kumpikin voittaa
  • Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi
  • Hyödynnä synergiaa
  • Teroita saha

Kirjassa kuvataan käytännön keinoja muutosten toteuttamiseen jokaisen uuden toimintatavan kohdalla, mutta keinot eivät siirry käytäntöön kovin helposti – etenkään kun uusia toimintatapoja on opeteltava seitsemän.

Olen valmentanut näitä Coveyn oppeja tiimeille ja johtoryhmille. Muistan hyvin, kuinka vaikea ihmisten oli oivaltaa esimerkiksi emotionaalisen pankkitilin tai empaattisen kuuntelemisen merkitystä. Jokaisen periaatteen ympärille kietoutuu monta pienempää teemaa, jotka kaikki vaikuttavat periaatteen sisäistämiseen. Jos Coveyn periaatteet eivät ole entuudestaan tuttuja, kirjan viisaudet eivät jää mieleen kerralla. 

On hyödyllisempää ja motivoivampaa, jos ymmärtää edes yhden toimintatavan merkityksen ja kokeilee sitä käytännössä kuin se, että lukaisee kirjan tai jättää sen kesken liian vaikeaselkoisena.

Erilaisin esimerkein höystettyjä Coveyn periaatteita on sovellettu lukuisissa muissakin itsensä kehittämisen ja johtamisen oppaissa – hyvästä syystä! Covey tarjoaa kattavat perustelut sille, miksi seitsemän elämäntapamuutoksen tekeminen kannattaa tehdä ja miksi se ei ole helppoa.

Yksi Coveyn opeista on ”Keep the end in mind”, joka on suomennettu “Aloita tavoite mielessäsi”. Covey pyytää sinua hieman makaaberiin sävyyn ajattelemaan, mitä haluaisit, että sinusta kerrotaan omissa hautajaisissasi. Millaisista saavutuksista haluat, että sinut muistetaan? Kokemukseni mukaan viisikymppisten on helpompi samaistua tähän ajatteluun kuin kolmekymppisten. Olitpa minkä ikäinen tahansa, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa loppuelämänsä suunnittelua ja unelmiensa toteuttamista.

Halusin lukea Coveyn klassikoksi kasvaneen elämäntaito-oppaan uudelleen ja tällä kertaa suomeksi. Muistan, kuinka englanninkielisessä versiossa ärsytti vaikea termistö, amerikkalaisille tyypillinen ilmaisu ja asioiden toisto. Suomenkielisessä versiossa toiston aiheuttama ärsytys on poissa, mutta kirja on paikoitellen hieman siirappista luettavaa ja Covey käyttää esimerkkinä paljon omaa perhettään. Siirapin alta kuultaa kuitenkin kokemus, aitous ja rehellisyys sekä hänen seitsemän periaatteensa myönteinen vaikutus yksilön elämän laadulle.  

Sen jälkeen, kun ensimmäisen kerran luin ”Seven Habitsia” joskus vuonna 2005, olen lukenut kohtalaisen pinkan liiketoiminnan, johtamisen ja yksilön sisäisen johtajuuden kehittämistä käsitteleviä kirjoja. Coveyn kirja ja sen periaatteet pysyvät edelleen itsensä kehittämisen top 10 -listallani.

PS. Hyödynnän omassa toiminnassani ja palveluissani vaikutteita Coveyn periaatteista. Jos englanninkieli sujuu, katso täältä lisätietoja : https://www.franklincovey.com/the-7-habits/

Vastaa